De rugtriatlon heeft me een pijnvrije rug gegeven

29-11-2019

Ongeveer twee jaar geleden werd Bas Raeijmakers geopereerd aan een hernia in zijn onderrug. Daarna had hij twee maanden rust en twee maanden een langzame opbouw van activiteiten. Maar door operatie en de langere rustperiode was zijn rug behoorlijk verzwakt. Bas kwam in aanraking met de rugtriatlon bij Corpus Fysiotherapie in Baarle-Nassau. We spreken hem kort over zijn positieve ervaringen.

Individuele training

“In de rugtriatlon doe je tien verschillende oefeningen en ben je een uur aan het sporten”, begint Bas. “Je doet dat in een groepje maar heel belangrijk is dat er continu toezicht is op hoe je de oefeningen uitvoert. Wat ook essentieel is dat je werkt met je eigen schema. Je traint dus altijd op maat, forceert niet en zo ga je goed vooruit.”

Gelijk een half jaar verlengd

De rugtriatlon is op een vast tijdstip, 1 uur per week gedurende een half jaar. Bas: “Die vaste tijd is voor mij uitstekend. Ik heb ook wel vrij getraind. Maar dan laat je het toch gemakkelijker zitten. Op een gegeven moment zit het in je systeem. Ik merkte zulke positieve verandering dat ik na een half jaar direct door ben gegaan met nog een half jaar. Het eerste half jaar werd het vergoed, maar het tweede half jaar niet. Als je weet hoe het is om een pijnvrije rug te hebben dan is het de investering meer dan waard.”

Helemaal pijnvrij én sterker

Bas rondde twee weken geleden zijn rugtriatlon af. “Ik ben echt helemaal pijnvrij en voel dat mijn rug en stuk sterker is. Als ik naar mijn resultaat kijk kan ik het iedereen adviseren. Ik zei al tegen de fysiotherapeut dat ze wel eens wat reclame mogen maken voor zo’n goed programma.”

Ik kan het iedereen aanraden

Bas heeft aan het einde van het gesprek wel een goed advies: “Toen mijn rugklachten ooit begonnen dacht ik altijd om naar de sportschool te gaan. Ik had nooit bedacht dat ik bij de fysio zou kunnen sporten. Ik wist het gewoon niet. Ook de huisarts heeft me er bijvoorbeeld nooit op gewezen. Pas na mijn operatie kwam ik bij Corpus Fysiotherapie terecht. Met alle respect voor de sportschool hoor, maar je merkt toch dat de mensen hier meer verstand hebben van bewegen, zeker bij klachten. Ik was pas laatst bij de huisarts om hierop te wijzen. Weet niet of het bij iedereen werkt, maar ik kan het iedereen zonder meer aanraden. Vooral ook preventief, voordat je ernstige klachten krijgt.”