Geriatrie fysiotherapie in Baarle!

19-09-2019

Wouter Mannaerts is sinds juli 2018 afgestudeerd als geriatriefysiotherapeut bij Avans+. Het werken met de ouder wordende mens is zijn passie! Hij heeft reeds veel ervaring in de ouderenzorg en is gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Wekelijks werkt hij in Janshove, zo ook met de oude fietsenmaker Jan Jansen. Jan en Wouter gaan wekelijks een stukje fietsen. Dit is niet alleen erg leuk om te doen, maar ook goed voor de spieren in mijn benen, vertelt Jan.

 

Wat is geriatriefysiotherapie?

Als je ouder wordt en minder goed kunt bewegen, kan de geriatriefysiotherapeut je helpen. De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare groepen met een hoge biologische leeftijd die te maken hebben met lastige problemen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten met bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson, een beroerte, MS of dementie. Deze doelgroepen krijgen vaak problemen met dagelijkse activiteiten, zoals slechter gaan lopen, de zelfzorg, het uitvoeren van het huishouden, moeite met opstaan uit een stoel, traplopen, omdraaien in bed, in-en uit bed komen en ga zo maar door. Dit zijn enkele voorbeelden waar ouderen dagelijks tegen aan lopen en waar Wouter Mannaerts als geriatriefysiotherapeut iets aan kan doen.

 

Rol van de geriatriefysiotherapeut

De geriatriefysiotherapeut draagt zorg voor preventie, advisering en behandeling van kwetsbare ouderen, patiënten met een hoge biologische leeftijd en complexe gezondheidsproblematiek. Hij richt zich op het dagelijks bewegen van de patiënt in zijn leefomgeving en streeft naar het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid, wat een belangrijke voorwaarde is voor de kwaliteit van leven.

De patiënten doen vooral oefentherapie gericht op het verminderen van klachten bij hun dagelijkse bewegen en het voorkomen van achteruitgang. Hierbij komt de geriatriefysiotherapeut ook regelmatig aan huis, omdat het behandelen/trainen van ouderen in hun eigen woonomgeving van groot belang is. Naast behandelen, adviseert en begeleidt de geriatriefysiotherapeut ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers.

Corpus heeft goede contacten met verschillende disciplines die nauw met elkaar samenwerken, waardoor kwalitatieve zorg op maat wordt aangeboden aan de patiënt. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over deze specialisatie, bel of mail gerust eens naar de praktijk.